Toplam Ekipman Etkinliği ( OEE ) ve Verimlilik Üzerine
Overall Equipment Effectiveness ( OEE ) Nedir?
Toplam Ekipman Etkinliği: Yaygın bilinen kısaltma adı ile OEE (Overall Equipment Effectiveness) yalın üretim uygulamalarında kullanılan araçlardan birisidir.
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda üretim işletmelerinde OEE değeri %60’dır. Türkiye de ise bu değer %60 seviyelerindedir. Günümüzde hiçbir duruş ve fire olmadığında, maksimum üretim hızında %100’ lük bir OEE değerine ulaşılır. Bu değer tamamen teorik bir üst sınır olup, fabrikaların gerçek anlamda ulaşabilecekleri değer aralığı %20 – %65 OEE’ dir. Kaldı ki “World Class OEE” diye tabir edilen ve mükemmel olarak kabul edilen değerler bile şöyledir:
Kullanılabilirlik (Availability) : %90
Performans (Performance) : %95
Kalite (Quality) : %99.9
Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) : %85,41
Dünya Genelinde Toplam Ekipman Etkinliği Değerleri
Üretimden Veri Toplama Nedir?
İşinizi yürütmek için Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Üretim Yürütme Sistemleri (MES) de dahil olmak üzere kullandığınız yazılım sistemleri, üretim alanından toplanan üretim verilerine dayanır. Çoğu durumda bu veriler manuel olarak toplanır. Bir uzman tarafından sisteme girilir.
Elle toplanan verilerle ilgili yaşanan en önemli sorunlar; Toplanan verilerde kusursuzluk, yanlışlık ve gecikmeler olabilmesidir. Ancak bu ilk verilerin toplanmasında tecrübeli üretim uzmanlarının olması olumsuzlukları en aza indirmek ve otomasyon sistemine veri toplamak için şarttır. Üretimden toplanan ham verinin sonraki tüm üretim raporlarının temelini oluşturduğunu ve önemli kararların bu raporlara dayandığı göz önüne alındığında, ilk veri toplama ile ilgili herhangi bir problem işiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratacak bir dalgalanma etkisi başlatabilir.
Üretimden veri toplama fabrikalar için son derece önem arz eden ve hata kabul etmeyen bir gereksinimdir. Bu sebepten üretimden veri toplama sürecini otomatikleştirerek hatasız hale getirmek işletmelere büyük faydalar sağlayacaktır.
OEE Grafik Çalışmalarımız
İş Gücü Verimliliğini Düşüren Faktörler Nelerdir?
- Planlama Yetersizliği
- Personel Niteliklerinin Düşüklüğü
- Motivasyon Eksikliği
- İşbaşı Eğitiminin Yetersizliği
- İletişim Eksikliği
- Ekip Çalışmasına Yatkın Olmama
- İş Akışındaki Düzensizlikler
- Kurum Kültürü
- İşe Devam ve Bağlılık Sorunu
Bahsedilen tüm faktörler uzmanlarımız ile tespit edilerek verimliliğin ve performansın en üst seviyelere çıkması sağlanmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için iletişime geçiniz.